headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Is je reis naar Mexico geboekt? Dan kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het oefenen van Spaanse woordjes en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er ook een aantal écht belangrijke zaken die je moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

 

Mexico-inentingenInentingen
Inentingen worden wel aangeraden, maar zijn voor Mexico niet verplicht. OutSight adviseert je om uiterlijk 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

 

Een andere -zeer handige- mogelijkheid is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) Thuisvaccinatie Mexicoom advies te geven en eventueel direct te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Mexico.

 

Reisdocumenten
Mexico arrivalsJe hebt als Nederlandse toerist voor een reis naar Mexico geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is, en nog een lege pagina heeft. Bij aankomst in Mexico krijg je een stempel en een toeristenkaart waarop persoonlijke gegevens en verblijfsduur moeten worden ingevuld. Dit formulier is belangrijk, je moet het weer inleveren bij het verlaten van Mexico! Bewaar het dus goed!

 

Als je Mexico uit reist en weer opnieuw inkomt (bijvoorbeeld bij een bezoek aan Guatemala of Belize) werkt het als volgt:

– Het visumformulier dat je op het vliegveld bij aankomst in Mexico hebt ontvangen moet je bij het verlaten van het land inleveren! Bij het verlaten van Mexico betaal je 300 peso per persoon ‘migration tax’.

– Later, bij terugkomst in Mexico, krijg je weer een nieuw visumformulier dat je moet invullen. Je hoeft niet te betalen voor dit formulier. Je dient wel weer een ‘migration tax’ te betalen van 300 peso (ca. 20 euro).

 

Via Amerika of Canada?
Mexico, voorbereiding, ESTAAls je een vlucht hebt geboekt via de Verenigde Staten, dien je een ESTA aanvraag te doen om zonder visum via de Verenigde Staten te kunnen reizen. De ESTA regeling geldt voor elke reiziger en moet voor iedere reiziger apart worden ingevuld. Lees hier onze informatie over de ESTA-verplichting! Reis je via Canada, dan geldt iets soortgelijks: voor de overstap in Canada is een ‘Electronic Travel Authorization’ verplicht. Deze is niet duur en je kunt hem eenvoudig en snel online regelen, maar het moet wel even gebeuren! Meer informatie vind je via deze site van de Canadese Overheid. Verder dienen alle reizigers, dus ook kinderen en baby’s, een eigen elektronisch leesbaar paspoort te bezitten!

 

Tip: Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en e-ticket mee te nemen, of stuur een scan van belangrijke papieren naar je e-mailadres, en bewaar ze in je inbox!

Let op: Als reiziger ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste benodigde reisdocumenten! Daarom raden we je aan om de door ons verstrekte informatie zelf te checken op eventuele wijzigingen of afwijkingen. Indien je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse, raden we je altijd aan contact op te nemen met een ambassade of visumdienst.

 

Mexico parkeren bij de luchthaven

Parkeren bij de luchthaven
Weet je al hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de Mexico wat neem ik meehandige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt. Vergeet in ieder geval niet het volgende:

 

-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

Mexico, voorbereiding, electriciteit
Mexico heeft een netspanning van 110 volt. Sommige elektrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. Je kunt het beste een adapter meenemen. De stekkers zijn ook anders, in Mexico gebruikt men de Amerikaanse stekker met twee of soms drie smalle staafjes. Je hebt daarom altijd een verloopstekker nodig!

 

 

Mexico, voorbereiding, navigatieNavigatie bij een autorondreis
Heb je nagedacht aan de navigatie? Ter plaatse krijg je een wegenmap van heel Mexico, en een wegenkaart van Oost-Mexico (Yucatan en Chiapas), met stadsplattegronden. Ook krijg je een uitgeschreven routebeschrijving met kleine lokale kaartjes van onze agent. Het is in Mexico helaas niet mogelijk om een TomTom te reserveren bij AVIS, maar je kunt je eigen TomTom meenemen, als je vooraf de juiste kaart hebt aangeschaft.

 

 

Liever navigatie op je telefoon of tablet? Download dan (vooraf) Google Maps (of een andere navigatie-app bv. Navmii) op je smartphone. Een aanrader is HereWeGo, een zeer gebruiksvriendelijke gratis navigatie-app, beschikbaar voor Android en Apple. Ook voor stadsgidsen en reisinfo zijn verschillende programma’s en apps beschikbaar, bijvoorbeeld Triposo en City Maps 2Go. Deze kun je vooraf downloaden, en ter plekke offline bekijken.

 

 

 

Lees- en kijktips!
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

 

Boeken:
Aztec – Gary Jennings
Episch verhaal over de laatste jaren van het Aztekenrijk

Mexicaans Dagboek – Oliver Sacks
Arts en schrijver Oliver Sacks gaat op expeditie naar Zuid-Mexico en vertelt over het dagelijks leven, de natuur en geschiedenis van Mexico, over chocolade en rubber, Azteken en mescal.

Mexico! – S. Benitez, S. Lopes
In dit boek zijn twee meeslepende romans samengebracht die zich afspelen in dit kleurrijke Latijns-Amerikaanse land: Herinneringen van de zee & Het lied van de Mexicana’s

De wetteloze paden van Mexico – Graham Greene
Boek over de onderdrukking van de Katholieken biedt een zeer kleurrijk portret van het Mexicaanse platteland.

Hier komen alleen slechte vrouwen – Maartje Duin
De Amsterdamse studente Maartje Duin reist door Mexico en beschrijft wonderlijke ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen.

De nacht van de schreeuw – Marion van Royen
Een ongewone vriendschap tussen twee vrouwen in Mexico.

 

Mexico, voorbereiding, Lonely PlanetReisgidsen:
Mexico, Lonely Planet (eng.)
La Ruta Maya, Lonely Planet (eng.)
Reishandboek Mexico, Elmar Reishandboeken (ned.)
Insight Guide Mexico (ned.)
Capitool Reisgids Mexico (ned.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Mexico voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

 

Films:
The Night of the Iguana – Puerto Vallarta in de jaren 50

 

Sites:
Lonely Planet: ook online veel informatie, met onder andere tips van andere reizigers
Mexico startpagina: verzamelpagina met veel links.

Contact
close slider