headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Mexico is ongeveer 58 keer zo groot als Nederland. Ten westen van Mexico ligt de Stille Oceaan, ten oosten ligt de Golf van Mexico en de Caribische zee. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde staten, in het zuiden aan Guatemala en Belize. Mexico heeft veel verschillend landschappen, in het noorden vinden we woestijnen, in centraal Mexico vinden we het hoogland waar de steden op zo’n 1.500 tot 2.500 meter hoogte liggen.

 

De hoogste vulkaan daar is de Popocatepetl (in Mexico de ‘Popo’ genoemd) die 5.450 meter hoog is. In het zuidoosten is het tropische regenwoud, met daarin indrukwekkende, verborgen Maya steden. In het zuiden ligt ook het vlakke en door water omgeven schiereiland Yucatan, met bekende steden zoals Cancun en Playa del Carmen.

 

Cancun
De grote bezienswaardigheid van Cancun is de combinatie van de prachtig blauwe zee en de stralend witte stranden. De hotelzone van Cancun ligt op een lang schiereiland voor de kust, en bestaat uit een lange rij luxe hotels langs een 25 kilometer lang strand, heel bijzonder maar je moet er van houden. Cancun zelf is een grote, Amerikaans aandoende toeristenstad, met vele winkel- en uitgaansmogelijkheden.

 

Je zult hier veel Amerikaanse toeristen tegenkomen die deze stad gebruiken voor korte strand- en feestvakanties. In de omgeving van Cancun vind je echter de wereldberoemde ruines van de Mayacultuur, zoals Tulum en Chichén Itzá. Een prima uitvalsbasis dus voor een prachtige reis over het schiereiland Yucatan.

 

Mexico-Cancun

 

Playa del Carmen
Playa del Carmen ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van het vliegveld van Cancun. Dit stadje was ooit, 15 jaar geleden, een klein vissersplaatsje waar de boot naar Cozumel vertrok. Nu is het een toeristische vakantieplaats, die echter nog wel een gezellige, enigszins Mexicaanse sfeer uitademt.

 

De intussen beroemde Quinta Avenida is een lange straat vol winkeltjes en restaurantjes, en deze straat wordt elk jaar langer. Er wordt dan ook nog steeds heel veel bijgebouwd in Playa del Carmen. Het strand staat vol met strandclubs, en vrijwel overal hoor je loungemuziek. De kust is hier prachtig, en je kunt vanuit Playa del Carmen eenvoudig hele mooie snorkeltrips maken.

 

 

Tulum
Tulum is bekend om haar rustige strand en de meest fotogenieke van alle Maya-ruines: aan de oceaan. Het dorpje zelf ligt een paar kilometer van de kust aan de doorgaande weg en is een verzameling hostels, restaurantjes, winkels en stoplichten. De meeste hotels liggen echter aan de prachtige kust: een lange rij accommodaties met paradijselijke namen. Elk hotel ligt hier aan de kust en heeft zijn eigen stukje paradijselijk strand.

 

De Riviera Maya is hier op haar mooist! Indien je op zoek bent naar een rustig strand dat je slechts met een paar anderen hoeft te delen, is Tulum de juiste plaats. Ook kun je in de omgeving een aantal cenotes bezoeken, en de prachtige ruïne is zeker een bezoek waard.

Mexico-Tulum

 

Isla Holbox
Isla Holbox is een klein, nog niet al te toeristisch eiland waar je in het dorpje voornamelijk zandpaadjes en kleine houten huisjes ziet staan. Aan het lange strand vind je grotere en mooiere accommodaties. Op het eiland rijdt geen gemotoriseerd verkeer, alleen ‘golfkarretjes’.

 

Uniek op Isla Holbox zijn de walvishaaien, die je hier van juni tot september kunt zien. Deze prachtige grote ‘whale-sharks’ kun je slechts op enkele plaatsen op de wereld van zo dichtbij zien. Het hele jaar rond zijn hier verder meestal flamingo’s, dolfijnen, mantaroggen en schildpadden.

 

Het is misschien niet het mooiste strand van Mexico, maar de lange rit hierheen (gedeeltelijk over een slechte weg), waarna nog een boottocht van 40 minuten, maken dat dit een heerlijk rustig vakantie eiland is. Hemelsbreed niet eens zoveel kilometers van Cancun, maar een hele andere wereld! Er zijn op Isla Holbox een paar pinautomaten en je vindt er internetcafe’s. Vervoer over land (per bus of huurauto) naar Isla Holbox gaat tot Chiquila, vanwaar je het bootje naar het eiland neemt. Het is mogelijk om in Chiquila je huurauto tegen een kleine betaling (ca. 45 peso per dag) bewaakt achter te laten.

 

Izamal
Izamal, het gele stadje, ligt ca 70 km ten oosten van Merida. Dit rustige stadje bestaat alleen uit laagbouw en tussen de gebouwen liggen een aantal Maya ruines verborgen. Verder vind je hier een prachtig oud klooster, een gezellig Zocalo, heel veel paardenkoetsjes en natuurlijk alleen maar gele gebouwen en huisjes. Als je hier rondloopt proef je het echte mexicaanse leven.

 

Chichen Itza
Chichén Itzá was zo’n 1000 jaar geleden een belangrijke Mayastad. Het bekendste is de Kukulcan piramide, waar om de paar jaar bij een bepaalde zonnestand de schaduw van de trappen een kruipende slang uitbeeldt. Dit belangrijke tempelcomplex is helemaal gerestaureerd.

 

Mexico-Chitzen Itza

 

Valladolid
Deze gezellige stad ligt vlakbij de beroemde ruines van Chichen Itza en een bezoek aan de ruines kun je prima combineren met een bezoek aan deze stad. Natuurlijk kun je hier ook overnachten en vanuit Valladolid een bezoek brengen aan de omgeving.

 

Het prachtige Zocalo staat vol bankjes en bomen, en hier vind je alle belangrijke gebouwen zoals het postkantoor en het toeristenbureau. De stad ademt een oude koloniale sfeer uit. In de directe omgeving vind je ook een cenote, zodat je kunt kiezen voor een heerlijke koele duik.

 

 

Mérida
De stad Mérida (ook wel de witte stad genoemd) ademt ook een echt koloniale sfeer uit. Wandel lekker rond (op zondag is het centrum afgesloten voor auto’s en eet de hele stad op het centrale plein op straat) of neem een paardenkoetsje (calesa) voor een ritje over de Paseo de Montejo. We raden je hier zeker aan een uitstapje te maken naar het flamingo reservaat bij Celestun. Mérida is het centrum van de sisal industrie. Van deze plant worden veel hangmatten gemaakt en dit is dan ook dè plek om er een te kopen.

Mexico-Merida

 

Campeche
Het centrum van havenstadje Campeche valt op door haar vrolijk gekleurde huisjes. De Spanjaarden verscheepten vanaf hier vroeger hun zilver naar het verre Spanje. Deze schepen werden vaak overvallen door piraten, vandaar de bijnaam ‘De Piratenstad’.

 

Het centrum van Campeche wordt op zaterdag afgezet voor het verkeer. ’s Avonds zijn er veel straat activiteiten, dit is erg gezellig. Een bezoek in het weekend plannen is daarom een aanrader!

Mexico-Campeche

 

 

Villahermosa
Villahermosa (‘mooi dorp’) wordt wel de grootste leugen van Mexico genoemd; het is namelijk een grote stad en ook nog eens heel lelijk. Dit is het centrum van de oliewinning in Mexico. Wel heel bijzonder is echter het beroemde La Venta park, een museum met metersgrote, stenen Olmeken koppen.

 

Palenque
Palenque ligt aan de rand van het tropische regenwoud. Het stadje zelf stelt niet veel voor, maar de ruines zijn zeer indrukwekkend. Vanaf de top van de hoogste tempel kijk je uit over het laagland van Yucatan. Hoogtepunt van dit Mayacomplex is de tempel der inscripties, waar pas in 1952 een geheime gang werd ontdekt naar het binnenste van de piramide. Niet ver van Palenque ligt Agua Azul, een frisse duik in deze ‘blauwe wateren’ is zeker aan te raden.

 

Mexico-Palenque

 

Veracruz
Dit is de belangrijkste havenstad van Mexico, hier kwam Cortez voor het eerst aan land. In deze gezellige stad hangt een echt Caribisch sfeertje en het is dan ook een genot om rond te wandelen over de boulevard en het centrale plein. Er zijn veel bars en terrasjes, waar je je tot laat in de avond kunt vermaken.

 

Oaxaca
De prachtige koloniale stad Oaxaca is een mengeling van oude koloniale cultuur en hedendaagse Indiaanse invloeden, een zalige stad om lekker rond te wandelen.

 

Het gezellige plein is ’s avonds een ontmoetingscentrum voor zowel de locals als de toeristen, de gezellige terrasjes en restaurantjes blijven tot laat in de avonds geopend. Vergeet niet ook een excursie te maken naar de oude hoofdstad van de Zapotheken, Monte Alban.

 

San Cristobal de las Casas
De indianenstad San Cristobal de Las Casas ademt een mystieke sfeer uit. De verschillende stammen uit de omgeving van San Cristobal komen hier naar de markt en dragen elk hun eigen typische kleding, een zeer kleurrijk geheel om te zien.

 

Mexico-San Christobal

 

Mexico-Stad
De miljoenenstad Mexico-Stad heeft veel te bieden. Het historische centrum ligt rondom het Zócalo (centrale plein) met prachtige koloniale gebouwen en de beroemde muurschilderingen van Diego Rivera. Een ‘must’ is ook het Antropologische museum in het Chapultepec Park, waar je een goed beeld kunt krijgen van de verschillende culturen van Mexico voor je ze straks zelf gaat ontdekken.

 

Ook de Zona Rosa is de moeite waard, het moderne winkel- en uitgaanscentrum van de stad. Hier vind je gezellige restaurantjes, disco’s en zelfs een straatje met terrasjes (Calle Hamburgo). Tijdens een verblijf in Mexico Stad mag een excursie naar het ten noorden gelegen Teotihuacán eigenlijk niet ontbreken. In dit indrukwekkende tempelcomplex vind je de enorme piramides van de Zon en de Maan.

 

Mexico-Mexico-Stad

Contact
close slider