headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Mexico

Mexico is een fantastisch vakantieland dat zeer veel te bieden heeft. Je vindt in Mexico een combinatie van oude Indiaanse culturen zoals de Maya’s, koloniaal historische steden uit de tijd van de Spanjaarden, een hedendaagse Indiaanse cultuur in dorpjes zoals San Cristobal de Las Casas en een moderne hedendaagse samenleving met wereldsteden zoals Mexico Stad.

 

Ook het landschap is zeer divers; van de woestijnen in het noorden, besneeuwde vulkaantoppen op het centrale hoogland, het tropisch regenwoud in het zuidoosten tot aan de prachtige stranden aan de kust van de Caribische zee. De witte stranden hier bestaan uit zeer fijn koraalpoeder, dat zelfs tijdens de grootste warmte nooit echt heet wordt.

 

Kortom, een land dat er op wacht om door jou ontdekt te worden; op naar het land van de taco’s, tequila en tortilla’s!

 

Taal
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen, zoals het Maya, Mixteeks en Zapotheeks. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Engels spreekt. Het Engels wordt echter in de drukbezochte gebieden vrijwel overal gesproken. Het is aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

 

Tijd
Mexico is een groot land, en heeft vier verschillende tijdzones! In een heel klein stukje in Baja California (in het uiterste noordoosten) is het 9 uur vroeger dan in Nederland, een iets groter gebied in het noorden (o.a. Chihuahua, Sinaloa, Sonora, Baja California Sur en het grootste deel van Nayarit) heeft 8 uur tijdsverschil.

 

In het grootste gedeelte van Mexico (Vanaf Puerto Vallarta, Mexico-Stad en omgeving, tot aan Yucatan) is het 7 uur vroeger dan in Nederland, zowel in de zomer als in de wintertijd. Sinds 1 februari 2015 is de tijdszone in de staat Quintana Roo (waar Cancun, Tulum en Playa del Carmen liggen) aangepast. In deze staat is het nu 1 uur later dan in Mexico Stad en in de staat Yucatan. De tijdszone is aangepast zodat er op deze strandlocaties nu 1 uur meer daglicht is.

 

Eten en Drinken
De Mexicaanse keuken bestaat uit een combinatie van traditionele Indiaanse gerechten en invloeden van Spaanse, Franse en andere Europese keukens. Traditioneel Mexicaans eten zijn tortilla’s, taco’s en enchilladas. Vooral maïs en bonen zijn al eeuwen het hoofdbestand van de voeding. Iedere streek heeftzijn eigen manier van koken en specialiteiten. Bekende Mexicaanse drankjes zijn Tequila en de biermerken Corona en Sol.

 

Festivals en Feestdagen
De meeste feesten in Mexico stammen af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het plein (Zocalo) in het midden van de stad.

 

De belangrijkste festivals zijn onder andere:

1 januari – Ano Nueco, Nieuwjaar
februari – Dag van de Grondwet
maart/april, week voor Pasen – Semana Santa, Heilige week
1 mei – Dag van de arbeid
5 mei – Cinco de Mayo
juni, 9e donderdag na Pasen – Corpus Christi
16 september – Dia de Independencia, onafhankelijkheidsdag
1 november – Todos Santos, Allerheiligen
2 november – Dia de los Muertos, Allerzielen
18/20 november – Dia de la Revolución, herdenking van de revolutie in 1910
12 december – Dia de la Virgen de Guadalude, de Maagd van Guadelupe is de beschermheilige van Mexico
25 december – Navidad, Kerstmis


Veiligheid

Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Mexico goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie.

 

Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. De laatste jaren is de criminaliteit in Mexico Stad erg toegenomen, kijk hier dus extra goed uit. We raden je aan ’s nachts niet op straat te lopen, maar een officiële taxi te nemen (sitio’s, vanaf vaste standplaatsen).

Contact
close slider