headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Het geldige betaalmiddel in Mexico is de peso (MXN). In 1993 werd de oude Peso ingeruild voor de nieuwe Peso. De oude peso kom je vrijwel nooit meer tegen, maar de huidige peso wordt nog steeds vaak Nuevo Peso genoemd (aangeduid met N$). Voor de actuele wisselkoers kun je hier op kijken.

 

Let op dat je het peso teken N$ niet verwart met het dollarteken (een peso heeft één verticale streep, een dollar twee).

 

Pinnen
Het is bijna overal in Mexico prima mogelijk om te pinnen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s (Cirrus of Maestro). Als je er een zoekt, vraag dan naar een ‘ATM’, het woord ‘pin’ kent men niet!

 

De meeste Nederlandse banken werken met Maestro, je kunt hier on-line opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kies Mexico en je ziet een lijst met alle ATM’s.  Let op: Het kan een enkele keer gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. We raden je daarom aan om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

 

Creditcards
In grotere winkels, restaurants en hotels is het gebruikelijk om met je creditcard te betalen. Let op: als je een auto wilt huren, is een creditcard verplicht.

 

Fooien
Het is in Mexico heel gebruikelijk om fooi te geven. In een restaurant zal de ober ongeveer 10 tot 15% van de rekening als fooi verwachten, in grotere restaurants wordt dit soms automatisch bij de rekening opgeteld. In kleinere restaurantjes is het geven van fooi wat minder gebruikelijk, hier is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi, als het goed is reis je met een afgesproken prijs!

 

Prijsniveau
Mexico is in een aantal opzichten goedkoper dan Nederland. Een taxi is veel goedkoper dan in Nederland, voor een paar euro kun je al een flink stuk rijden. Het is wel slim om van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Bij veel luchthavens kun je na aankomst een taxivoucher tegen een vaste prijs kopen. Deze prijzen zijn vaak prima en je hoeft niet te onderhandelen.

 

De lokale stadsbussen zijn erg goedkoop. In de toeristische badplaatsen liggen de prijzen wat hoger dan gemiddeld. Over het algemeen geldt: hoe meer toeristisch, hoe duurder. Je kunt heel eenvoudig eten voor weinig geld, en heerlijk uitgebreid eten op een Europees prijsniveau! De prijs voor een Mexicaans hoofdgerecht van tortilla’s varieert van 40 N$ tot 150 N$, een biertje kost 20 N$ op het Zocalo in Merida en 50 N$ bij een strandclub in Playa del Carmen!

 

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is circa 20 US $ bij vertrek van je internationale vlucht, als je tijdens je reis door Mexico het land uit bent geweest. Heb je alleen binnen Mexico gereisd dan is de vertrekbelasting bij de ticketprijs inbegrepen. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca. 9 US $ per vlucht, dus ter plaatse bij het inchecken. (onder voorbehoud van lokale wijzigingen)!

Reisvoorstel aanvragen
close slider